Perşembe, Eylül 19, 2024

S7-1500

S7-1500
S7-1500

SIMATIC S7-1500

Otomasyon sistemlerinde önemli bir yere sahip olan PLC’ler, insan gücünün minimuma düşürdüğü için endüstride oldukça kritik bir araç olarak değerlendirilmektedir. Günümüzde bu alanda kullanılabilecek birçok farklı PLC teknolojisi bulabilmek mümkün olurken, Siemens SIMATIC S7-300 ile S7-1500 bu cihazlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

SIMATIC S7-300 ve S7-1500 Nedir?

Genellikle fabrikaların üretim departmanında ya da makine kontrolü gibi alanlarda önemli bir kolaylık sağlayan SIMATIC S7-300 ve SIMATIC S7-1500, bir tür otomasyon cihazı olarak tanımlanmaktadır. Siemens tarafından geliştirilen bu cihazlar endüstri alanında oldukça önemli bir yere sahiptir.

SIMATIC S7-300 ile S7-1500’ün Özellikleri Nelerdir?

Siemens, bu alanda geliştirmiş olduğu ilk cihazı SIMATIC S7-300’den sonra 2012 yılında SIMATIC S7-1500’ü piyasaya sürmüştür. SIMATIC S7-300’ kıyasla oldukça gelişmiş özelliklere sahip olan SIMATIC S7-1500 PLC, en yeni ve geleceğe ilişkin teknolojilere ve daha pek çok farklı sistem özelliklerine sahip olmasıyla dikkat çekmektedir.

Diğer bütün SIMATIC için ortak mühendislik sistemi olarak bilinen TIA Portal tarafından geliştirilmiş olan Siemens SIMATIC S7-1500, yükselen maliyetler, Pazar değişiklikleri ve devamlı olarak kısa ömürlü ürün gibi durumlar nedeniyle geliştirilmiştir.

S7-300 ve S7-1500 olmak üzere her iki cihazda kasa tasarımı bakımından birbirine benzemektedir. Üstelik geliştirilebilir bir tasarımla hayata geçirilen bu cihazlar, işlemciler ile uyum sağlayabilecek biçimde boyutlandırılan klasik bir panel bulunurken, bu panele ihtiyaç halinde G / Ç modül, CPU’lar ve iletişim modülleri ilave edilebilmektedir.

Öte yandan her iki otomasyon sistemine de gerektiği durumlarda 32 DIN’e kadar artırılabilen modül yerleştirilebilmekte ve sadece DIN rayı için arka panel ile montaja ihtiyaç duyulabilmektedir. Ayrıca S7-1500 sisteminde harici bir ekran gerekmeksizin temel tanıma ve yapılanma imkanı sunan bir yerleşik ekran ile tuş takımı bulunmaktadır.

Her İki PLC’nin CPU Kategorileri Nelerdir?

Siemens tarafından profesyonellikle geliştirilen bu iki PLC’ler uygulama ile ilişkili olarak en doğru CPU’nun tercih edilmesine yardımcı olan çeşitli yapılandırma seçenekleri ile dikkat çekmektedir. Her iki platform için de geçerli olmak üzere pek çok farklı CPU kategorileri sunmaktadır:

  • Klasik uygulamalar adına Standart,
  • Maliyet ve alanın önemli olduğu alanlarda Kompakt,
  • Arıza emniyetini sağlamak adına da Arıza Emniyeti gibi kategoriler bulunmaktadır.

Üstelik her bir kategoride çeşitli uygulama alanları bulabilmek mümkün olurken, kullanım ve işlevsellik bakımından oldukça avantajlı olmasıyla bilinmektedir.

SIMATIC S7-1500 ile Üst Düzey İşleme Performansı

S7-300’ün üzerinde bir performans sergileyen S7-1500, standart Profinet arabirimi, oldukça hızlı bir arka panel veri yolu ve kısa tepki süresi gibi farklı özelliklere sahiptir. Tüm bu özellikleri genel bir bakış açısıyla incelemek gerekirse; geliştirilmiş Profinet arabirimi nanosaniye süresi ile daha çok tekrar edilebilirlik ve hassasiyet sunmaktadır.

Daha yavaş bir işleyiş arayanlar için de programlama yapabilmenin mümkün olduğu SIMATIC S7-1500, bu alanda ciddi bir fark oluşturmasa da, montaj hatları gibi aşırı hız gerektiren konularda oldukça faydalı olabilmektedir.

S7-1500 sisteminin bir başka avantajı ise bağlantı noktalarının küçük bir anahtar işlevi görebilecek bir tür köprü oluşturabilmesini sağlamaktır. Bu durum, cihazların birbirine bağlanması esnasında ve sahadaki diğer PLC ile arayüz geliştirilmesi açısından avantaj sağlayabilmektedir.

SIMATIC S7-300 sisteminde ihtiyaç duyulduğu kadar bağlantı noktası ve uyumlu iletişim protokolünün ön planda tutulması gerekmektedir. Her iki PLC için de ek olarak bağlantı noktaları ya da iletişim yetkinlikleri ilave edebilmek için genişletme modüllerine yer verilmektedir.

SIMATIC S7-1500 ile Maliyet ve Alan Tasarrufu

S7-300 ile S7-1500’ün fiyatları, her iki modele yakın sistemlerde benzerlik göstermektedir. Maliyet konusunda sıkıntı yaşayanlar için S7-1500 Kompakt modeli her ne kadar birtakım özellikleri açısından sınırlandırılmış olsa da, klasik CPU’lara nazaran yüzde 70 civarında tasarruf yapabilmeyi sağlamaktadır. Üstelik alan bakımından da yüzde 25 tasarruf sağlayabilmektedir.

Projelerde Tercih Edilebilecek S7 PLC Tercihi

Bazı projeler için gerekli olan PLC’lerin tercihi konusunda dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar bulunmaktadır. Örneğin; uygulama boyutu, işleme performansı, kullanılabilir alan ve iletişim protokolleri projelerde PLC seçerken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

S7-1500’ün S7-300’e Kıyasla Ayrıcalıkları

Siemens SIMATIC S7-1500, S7-300’e kıyasla daha pek çok farklı konuda ayrıcalık sağlayabilmektedir. Hemen hemen her türlü uygulamada S7-300’ün kullanıldığı her yerde rahatlıkla tercih edilebilen S7-1500 genellikle ekstradan sunduğu avantajlarla dikkat çekmektedir. Bu avantajlara birkaç örnek göstermek gerekirse;

  • Dahili olarak standart bir ekrana sahip olmasına rağmen IP adresleme ve gelir konusunda programlama ya da araçlara ihtiyaç duyulmadan basit bir yapılanma sunması,
  • Hata kodu arayışlarına girmesini engellemek için problem giderme ve duruş süreçlerinin kısalmasına yol açan düz metin tanılama bilgileri sunması,
  • Proje ve belgeler ile alakalı gerekli bilgilerin depolanabilmesi için 32 GB hafızaya sahip olması,
  • Endüstri ile ilişkisiz olarak her türlü uygulama konusunda gerekli hafızanın sağlanması,
  • Çeşitli proje boyutları için doğru bir hafıza kartı seçimini yaptıracak geniş bir hafıza kartı konseptine sahip olması,
  • 50 bin saat çalışma seriş ömrüne sahip olması,
  • Office araçları ve WEB sunucusunu kullanarak bütün işletim verilerine ulaşabilme imkanı sağlaması SIMATIC S7-1500 ayrıcalıkları olarak gösterilebilmektedir.

S7-1500’ün bu denli geniş özelliklere sahip olması S7-300’ün kullanımını kısıtlarken, ilerleyen süreçlerde Siemens tarafından S7-300’ün piyasadan çekileceği bilinmektedir.

Central processing units | SIMATIC S7-1500 | Siemens Global

Take control of innovations

Using the SIMATIC S7-1500 controller gives you top performance and built-in viability into the future. You can turn the most sophisticated machine designs into reality thanks to the modular structure of the controller, which provides reliable assistance as you work your way through the digital transformation.

The vision of new applications ,Siemens PLC

SIMATIC S7-1500 Edge integration,Siemens PLC

The new TM MFP technology module seamlessly integrates Edge Computing into the SIMATIC S7-1500.

The multifunctional platform TM MFP enables the integration of different, independent applications – for example:

  • Flexible use of optional software packages, e.g. Proneta
  • Possibility of using Edge apps like SIMATIC Flow Creator
  • Openness for customized high-level language extensions, e.g. C/C++
  • Exclusive use of interfaces for special applications

Based on SIMATIC Industrial OS, the technology module TM MFP is prepared for Siemens Industrial Edge applications on the control level thanks to Edge runtime, and can be connected centrally and scalably to any SIMATIC S7-1500 CPU (1511 to 1518). The backplane bus enables performant data exchange in real time.

The multifunctional platform thus combines the advantages of a cloud with the strengths of a local solution, and allows various data backup concepts: local, cloud-based and hybrid.

Çerkezköy \ Tekirdağ \ Türkiye

Tel :  +90 506 554 84 36 \ +90 546 501 22 59

Whatsapp: +90 506 554 84 36 \ +90 546 501 22 59

E-Posta: [email protected]

Instagram: https://www.instagram.com/trakyamekatronk

Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100090321946949

YouTube: https://www.youtube.com/@trakyamekatronik/featured